4 druhy potravín, ktoré nie sú dobré pre náš mozog
Nezdravá strava súvisí s rýchlejším starnutím mozgu a vznikom demencie či ďalších problémov. Na ktoré potraviny si dávať pozor?
1. Spracované a balené potraviny
V takýchto potravinách nie je podstatná časť živín, ktorá v surovinách pôvodne bola. Je nahradená škodlivinami: cukrom, nekvalitným tukom a soľou, prípadne chemickými prísadami. Aj keď nemáte veľa času variť, aspoň párkrát do týždňa si pripravte vlastné kvalitné jedlo bez použitia spracovaných potravín alebo polotovarov.
2. Alkohol
V prípade, že ho užívate len občas, z negatív spôsobených alkoholom sa vyspíte. Ale pri nadmernom pití alkoholu môže dôjsť k trvalému poškodeniu mozgu. Ten sa zmenšuje, dochádza k poruchám neurotransmiterov, nedostatku vitamínu B1 a rozvoju syndrómov, ktoré spôsobujú vážne poškodenie mozgu, stratu pamäti, zmätenosť, nestabilitu, dočasnú stratu zraku.
3. Ryby s vysokým obsahom ortuti
Ryby sú všeobecne považované za zdravú súčasť stravy, hlavne tie, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamín B12, horčík, zinok, železo. Niektoré ryby ale obsahujú vysoký obsah ortuti, čo nej neurologický jed, ktorý zostane dlhodobo uložený v našich tkanivách. Viac ortuti v tele majú spravila dravé ryby, ktoré žijú dlhšie ako ostatné (žralok, tuniak z niektorých oblastí, makrela, hoplostet oranžový a ďalšie).
4. Aspartám
Niekedy sme si mysleli, že umelé náhrady cukru sú zdravé. Umelé sladidlo aspartám sa často používa aj vo výrobkoch pre deti, pritom niektoré štúdie ukázali, že môže spôsobiť dráždivo na nervovú sústavu, zhoršiť sústredenosť, depresívne a úzkostné stavy, dokonca zvýšiť riziko demencie. I keď výrobcovia tvrdia, že v používaných dávkach je bezpečný, predsa len si treba dávať na etikety pozor a snažiť sa vyhýbať takýmto výrobkom.
Foto: unsplash.com